train

Studenten OV: Vakantie gratis, met korting of voor het volle tarief in Amsterdam?

Als je in Nederland studeert en gebruikmaakt van het studentenreisproduct, reis je tijdens je studie gratis of met korting door het hele land. Tijdens de vakanties gelden echter andere regels, afhankelijk van of je een week- of weekendabonnement hebt.

Gratis reizen in de vakantieperiode

Met een weekabonnement reis je buiten de vakanties gratis op weekdagen, maar tijdens vakanties reis je met korting (40%) in het openbaar vervoer. Dit geldt tijdens de officiële vakantieweken zoals de zomervakantie, kerstvakantie en meivakantie. In het weekend reis je met dit abonnement altijd met korting.

Met een weekendabonnement reis je in de weekenden gratis, zowel binnen als buiten de vakanties. Tijdens vakantieweken reis je doordeweeks ook met korting (40%), waardoor het weekendabonnement een voordelige optie is voor studenten die vaak in het weekend reizen.

Wanneer reis je met korting?

Reis je met het weekabonnement tijdens de vakanties, dan geldt een korting van 40% voor het openbaar vervoer. Dit betekent dat je weliswaar niet gratis reist, maar wel aanzienlijk minder betaalt dan het volle tarief. Deze korting is geldig op alle dagen in de vakantieperiode.

Volle tarief

Tijdens de vakantieweken reis je doordeweeks met het weekabonnement niet gratis, maar met korting. Mocht je buiten de uren reizen waarop de korting geldig is, bijvoorbeeld in de spits of buiten de daluren, dan betaal je het volle tarief. Voor weekendabonnementhouders geldt deze regel niet, omdat zij altijd met korting kunnen reizen doordeweeks tijdens vakanties.

Wanneer geldt de vakantiekorting?

De vakantiekorting geldt tijdens de erkende Nederlandse schoolvakanties, zoals de zomer-, kerst- en meivakantie. De exacte data verschillen per jaar, dus het is verstandig om deze in de gaten te houden. Buiten de officiële vakantieweken reis je gewoon zoals je gewend bent, afhankelijk van je week- of weekendabonnement.

Met deze regeling kunnen studenten blijven genieten van voordelige reiskosten, ook in de vakantie, mits ze weten wanneer en hoe ze hun studentenreisproduct kunnen gebruiken.