Parijs

Hoe ver is het van Amsterdam naar Parijs? 

Amsterdam en Parijs zijn twee van de populairste steden van Europa, en gelukkig liggen ze relatief dicht bij elkaar. Of je nu een romantisch weekendje weg plant in de stad van de liefde, of gewoon een korte zakenreis maakt, de afstand tussen Amsterdam en Parijs is makkelijk te overbruggen. In deze gids lees je hoe ver het precies is van Amsterdam naar Parijs, welke vervoersopties je hebt, en hoe lang de reis gemiddeld duurt, afhankelijk van je keuze van transport.

Hoe Ver Is Amsterdam van Parijs?

De afstand tussen Amsterdam en Parijs is ongeveer 430 kilometer hemelsbreed, oftewel de kortste rechte lijn tussen de twee steden. Dit betekent dat, afhankelijk van je vervoersmiddel, je relatief snel van de ene stad naar de andere kunt reizen. De werkelijke reisafstand kan iets langer zijn, afhankelijk van de route die je neemt.

Met de Trein van Amsterdam naar Parijs

Een van de meest populaire en comfortabele manieren om van Amsterdam naar Parijs te reizen, is met de Thalys hogesnelheidstrein. Deze trein vertrekt vanaf Amsterdam Centraal en brengt je rechtstreeks naar Gare du Nord in het hart van Parijs.

De reis met de Thalys duurt gemiddeld 3 uur en 20 minuten. De trein rijdt op hoge snelheid, tot wel 300 km/u, waardoor je in korte tijd van het ene stadscentrum naar het andere kunt reizen. Een groot voordeel van de trein is dat je niet lang van tevoren op het station hoeft te zijn, zoals bij vluchten. Bovendien reis je ontspannen en kun je onderweg genieten van het landschap.

Treintickets kunnen van tevoren worden geboekt en de prijs varieert afhankelijk van hoe ver van tevoren je boekt en of je in het hoogseizoen reist. Vroeg boeken loont vaak, want dan kun je de voordeligste tickets vinden.

Parijs

Met het Vliegtuig van Amsterdam naar Parijs

Als je sneller wilt reizen, kun je ervoor kiezen om te vliegen van Amsterdam naar Parijs. Vluchten tussen Schiphol en Charles de Gaulle of Orly Airport in Parijs duren ongeveer 1 uur en 15 minuten. Hoewel de vliegtijd zelf kort is, moet je ook rekening houden met de tijd die je nodig hebt om op het vliegveld te komen, in te checken en door de veiligheidscontroles te gaan.

Een vlucht naar Parijs is het snelst qua reistijd, maar als je de extra tijd voor inchecken, veiligheidscontroles en reizen van en naar de luchthavens meetelt, kan het al snel meer tijd in beslag nemen dan de hogesnelheidstrein. Beide luchthavens in Parijs liggen namelijk buiten het stadscentrum, waardoor je na aankomst nog 30 tot 45 minuten nodig hebt om met de trein of taxi naar het centrum van Parijs te komen.

Tips voor Reizen van Amsterdam naar Parijs

  • Vroeg boeken loont: Of je nu de trein, het vliegtuig of de bus neemt, het is vaak voordeliger om je tickets ver van tevoren te boeken. De prijzen kunnen flink stijgen naarmate de vertrekdatum nadert.
  • Check de spitsuren: Vooral met de auto of bus kan het druk worden op de snelwegen, vooral rondom grote steden zoals Antwerpen en Brussel. Probeer buiten de spitsuren te reizen om vertragingen te vermijden.
  • Plan je overstap in Parijs: Als je met het vliegtuig reist, houd dan rekening met de reistijd van de luchthaven naar het centrum van Parijs. Charles de Gaulle ligt ongeveer 30 minuten van de stad met de trein, terwijl Orly iets dichterbij is.

Met de Auto van Amsterdam naar Parijs

Reizen met de auto van Amsterdam naar Parijs is een andere optie, vooral als je van plan bent om onderweg te stoppen of wat meer flexibiliteit wilt hebben. De afstand over de weg tussen Amsterdam en Parijs is ongeveer 500 kilometer, afhankelijk van de route die je neemt.

De reistijd per auto ligt gemiddeld tussen de 5 en 6 uur, afhankelijk van het verkeer en hoeveel pauzes je onderweg neemt. De snelste route loopt via de A1 in Nederland, die aansluit op de A2 richting Brussel en vervolgens via de A1 in Frankrijk naar Parijs leidt. Tijdens de spits, vooral rondom de steden, kan het druk zijn, dus houd rekening met mogelijke vertragingen.

Onderweg kun je stoppen in steden zoals Antwerpen of Brussel voor een korte pauze of een lunch. Het is handig om te weten dat sommige snelwegen in Frankrijk tolwegen zijn, dus houd wat geld of een creditcard bij de hand voor tolbetalingen.

Met de Bus van Amsterdam naar Parijs

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke manier om naar Parijs te reizen, kun je ervoor kiezen om de bus te nemen. Verschillende busmaatschappijen, zoals FlixBus, BlaBlaBus, en Eurolines, bieden goedkope ritten aan van Amsterdam naar Parijs. De reistijd met de bus is wel wat langer: je bent gemiddeld 6 tot 7 uur onderweg, afhankelijk van de route en verkeersomstandigheden.

Bussen vertrekken vanaf Amsterdam Sloterdijk of Amsterdam Bijlmer Arena en komen aan op Paris Bercy of Porte Maillot in Parijs. Hoewel de busreis langer duurt dan de trein of het vliegtuig, is het een goede optie als je op zoek bent naar een voordelige manier om te reizen. De prijzen voor buskaartjes zijn vaak laag, vooral als je ruim van tevoren boekt.

Fietsen van Amsterdam naar Parijs

Voor de avonturiers onder ons is het zelfs mogelijk om van Amsterdam naar Parijs te fietsen! De afstand van ongeveer 500 kilometer kan in meerdere dagen worden afgelegd, afhankelijk van je snelheid en route. Het is een populaire fietstocht voor mensen die een uitdaging zoeken en onderweg willen genieten van de natuur en charmante dorpjes.

Er zijn diverse fietsroutes die je kunt volgen, waaronder de LF-routes die speciaal zijn aangelegd voor langeafstandsfietsers. De route gaat via België en brengt je langs prachtige landschappen, rivieren en historische steden. Als je van plan bent om deze tocht te maken, zorg dan voor een goede voorbereiding en plan je overnachtingen goed in.