Amsterdam parkeren

Waar parkeren in Amsterdam WANNEER HET druk IS?


Parkeren in Amsterdam kan een uitdaging zijn, vooral als je de stad niet goed kent. Met smalle straatjes, drukke grachten en beperkte parkeerplekken kan het lastig zijn om een goede plek te vinden. In deze gids geef ik je tips over waar je het beste kunt parkeren, hoe je de kosten laag kunt houden en welke alternatieven er zijn voor het parkeren in het drukke stadscentrum.

Parkeren in het Centrum van Amsterdam

Parkeren in het centrum van Amsterdam is duur en de plekken zijn schaars. Als je toch dichtbij alle bezienswaardigheden wilt parkeren, dan zijn er verschillende parkeergarages waar je terecht kunt. Populaire opties zijn de Q-Park garages zoals die bij De Bijenkorf of Centraal Station. Deze zijn goed beveiligd en centraal gelegen, maar je betaalt er wel een flinke prijs voor.

Als je in de buurt van een specifieke attractie wilt parkeren, zoals het Rijksmuseum of de Dam, is het slim om van tevoren online een plek te reserveren. Dit bespaart tijd en voorkomt dat je rondjes moet rijden op zoek naar een parkeerplek.

Park and Ride (P+R): De Slimme Manier om te Parkeren

Een van de beste manieren om geld te besparen en toch makkelijk de stad in te komen, is door gebruik te maken van de Park and Ride (P+R) locaties aan de rand van Amsterdam. Hier parkeer je je auto voor een lage prijs en reis je met het openbaar vervoer verder naar het centrum.

Populaire P+R-locaties zijn P+R Zeeburg, P+R Sloterdijk, en P+R Olympisch Stadion. Hier parkeer je voor slechts €1 per 24 uur (op basis van de juiste OV-vervoersbewijzen) en kun je binnen 10 tot 15 minuten met de tram, bus of metro naar het centrum reizen. Dit is een geweldige oplossing als je lang in de stad moet zijn, zonder de hoge parkeerkosten van het centrum.

Amsterdam parkeren

Parkeren in de Buurten Rondom het Centrum

Als je liever niet in het drukke stadscentrum parkeert, maar wel dichtbij wilt zijn, kun je overwegen te parkeren in een van de omliggende buurten zoals Amsterdam-West, -Oost of -Zuid. De parkeertarieven zijn hier iets lager en vaak is er meer ruimte om je auto kwijt te kunnen.

Wijken zoals De Pijp, Oud-West en de Plantagebuurt hebben goede verbindingen met het openbaar vervoer, waardoor je snel in het centrum bent. Houd er wel rekening mee dat ook in deze wijken de tarieven hoger kunnen zijn dan je misschien gewend bent, zeker tijdens piekuren.

Goedkoop of Gratis Parkeren in Amsterdam: Is het Mogelijk?

Gratis parkeren in Amsterdam is vrijwel onmogelijk in de meeste delen van de stad. Buiten de ringweg A10 vind je soms plekken waar je gratis kunt parkeren, maar dit zijn er steeds minder. Wil je toch gratis parkeren, dan kun je het beste in de voorsteden kijken, zoals in Amsterdam-Noord of net buiten de stad in plaatsen als Amstelveen of Diemen.

Een alternatief is het gebruik van apps zoals Parkmobile of Yellowbrick. Met deze apps kun je precies zien waar de goedkopere parkeerzones zijn en betaal je alleen voor de tijd die je daadwerkelijk geparkeerd staat. Dit kan je op de lange termijn flink wat kosten besparen.

Andere Parkeeropties: Valet Parking en Privé Parkeerplaatsen

Als je geen zin hebt om zelf te zoeken naar een parkeerplek, kun je in Amsterdam ook gebruikmaken van valet parking services. Bedrijven zoals ParkBee en WeParc bieden valet services aan waarbij je je auto bij de ingang van de stad kunt afgeven en ze hem voor je parkeren op een beveiligde locatie. Wanneer je weer weg wilt, wordt je auto netjes teruggebracht. Dit kan handig zijn als je snel ergens moet zijn en niet zelf wilt rondrijden.

Daarnaast zijn er privé parkeerplaatsen die je kunt huren via platforms zoals Mobypark of ParkBee. Deze plekken zijn vaak goedkoper dan parkeergarages en bevinden zich op rustige locaties, soms bij kantoren of hotels die parkeerruimte over hebben.

Waar ga jij parkeren tijdens je volgende bezoek aan Amsterdam?